KOMPOZİT LAMİNE VEYA BONDİNG NEDİR?

Kompozit lamine, estetik diş hekimliğinin başlıca uygulamalarından biridir. Kompozit lamine; kompozit bonding, kompozit laminate, kompozit veneer, kompozit dolgu, kompozit diş ve lamine diş olarak da isimlendirilebilmektedir. Ama, kompozit lamine veya kompozit veneer ifadeleri daha doğru ifadelerdir.

Kompozit lamine, dişlere zarar vermeden veya gerekirse çok az aşındırma yaparak; dişin rengini, şeklini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek ve dişe estetik bir görüntü vermek amacıyla diş yüzeylerine kompozit adı verilen dolgu malzemesi ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır.

BONDİNG UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Önceliği ‘dişe zarar vermeme’ olan bonding uygulaması dişin şeklinin yanı sıra renginin değiştirilmesi amacıyla da uygulanabilir. Dişteki kusurların düzeltilmesi gerektiğinde de sıklıkla devreye giren bu işlem öncesinde basit bir muayene yapılır. Anesteziye ihtiyaç olup olmadığı ya da hangi dişe nasıl bir uygulama yapılacağı planlanır.

İşlem sırasında ise diş yüzeyi ile dolgu için kullanılan materyalin arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla bağlayıcı ajanlar (asit, bond, primer vs.) uygulanır. Hemen ardından bondingin materyali dişin doğal rengine en uygun olacak biçimde seçilir. Bu materyal dişe katman şeklinde yerleştirilir.

Dişin son şekillendirmesi yapılır ve son olarak cila uygulanarak işlem tamamlanır. Cila küçük yaprak diskler ile yapılır. En önemli aşamalardan birinin cila olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü dişin renklenmemesi ve pürüzsüz bir görünüm sergilemesi gerekiyor. Lekelenmelere karşı dişin daha dirençli olması için cila uygulamasından faydalanılır. Kimi zaman ihtiyaç olması halinde cila uygulaması 7 gün sonrasında tekrarlanabilir. Tüm bu aşamalar hasta açısından gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanır.

KOMPOZİT LAMİNE (BONDİNG) UYGULAMASI AĞRI YAPAR MI?

Hastalar bonding işlemi sırasında ağrı ya da sızı yaşamaktan endişe ediyor. Oysa bu işlem için dişlerde herhangi bir aşındırma uygulanmasına gerek olmadığı için ağrı da olmuyor. Zira işlem öncesinde çoğunlukla anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaması da ağrıya, sızıya, kramp hissine neden olmamasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile randevu talebinde bulunabilir ve siz de estetik açıdan çok daha güzel ve düzgün görünen diş yapısına kavuşabilirsiniz.

KOMPOZİT LAMİNE UYGULAMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Lamine uygulaması çoğu kez bir seansta bitirilebilir. Ancak, uygulanacak seans sayısı yapılacak işleme göre değişir. Genellikle, 30 ila 60 dakika arasında süre yeterli olur. Bu süre sonunda, yeni ve estetik dişlerle diş hekiminizden ayrılmış olursunuz.

KOMPOZİT LAMİNE (BONDİNG) KİMLERE UYGULANABİLİR?

  • Ayrık diş (diestema) vakalarında aralıkları kapatmada. Dişleri arasında aralık olan bireyler, dişlerini kestirmeden ve kuron yaptırmadan lamine diş uygulaması ile bu aralığı yarım saat içinde estetik bir görüntüye çevirebilir.
  • Yaşlanmaya bağlı olarak, estetik görüntüsünü kaybetmiş, kırılmış veya formu bozulmuş dişleri, yeniden gençlikteki şekline kavuşturmak için lamine uygulanabilir.
  • Diş beyazlatma işlemi yapılmasına rağmen, rengi açılmayan inatçı renklenmelerde lamine işlemi yapılabilir.
  • Ön dişlerde büyük dolgu ve çürük olması durumunda kompozit lamine uygulanabilir.
  • Ortodontik tedaviyi gerektirmeyen belirli bir düzeye kadar çapraşık dişlere yeniden form verilmesinde lamine uygulanabilir. Daha büyük çapraşıklarda, porselen lamina veya porselen kuron düşünülmelidir.
  • Dişlerinin şeklinden veya boyutundan memnun olmayıp, yeni bir şekle sahip olmak isteyen tüm bireylere kompozit lamine yapılabilir.

KOMPOZİT LAMİNE YAPILAN DİŞLERDE RENK DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?

Kompozit lamine için kullanılan malzemeler ileri teknoloji ürünü olduğu için diş yapısı ile benzer özellikleri taşır. Normal dişler ne kadar renk değiştirirse, lamineler de aynı oranda renk değiştirir. Yüzey pürüzlülüğü giderilip, cilalanması iyi yapıldığında lekelenme olasılığı azalır. Çay, kola, sigara, şarap, kahve gibi dış etkenlerden kaynaklı lekelenmeler ise giderilebilir.

KOMPOZİT LAMİNELER DAYANIKLI MIDIR? ÖMRÜ NE KADARDIR? KIRILMA RİSKİ VAR MIDIR?

Kompozit lamineler, ağız hijyenine dikkat edilmesi ve rutin ağız ve diş bakımının yapılması kaydıyla, uzun yıllar kullanılabilir. Ancak, çok sert ve kabuklu yemişler yenilmemeli, sert objeler dişler ile ısırılmamalı ve kırılmamalıdır. Keza, tırnak yemek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklar olmadıkça kompozit lamineler oldukça dayanıklıdır.

Nasıl ki bazı durumlarda dişlerde kırılma riski ortaya çıkıyorsa kompozit laminede de böyle bir risk bulunuyor. Kompozit lamine yapılan dişte asla kırılma meydana gelmez diyemeyiz. Dişlere sert darbe almaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar dişlerde de kırılmaya yol açabilir.

Ancak kırılma olması durumunda da yine basit bir uygulama ile kırıkların onarılmasının mümkün olabildiğini de belirtelim. Pirinç içinden çıkan taş, dişe darbe almak gibi nedenlerle oluşabilecek kırıklar da onarılabiliyor ve bu konuda da hastaların endişe etmesine gerek olmuyor. 

Bondingin ardından kırılma olması ya da dişte lekelenme olması gibi durumlarda diş hekiminize danışabilirsiniz. Olabildiğince bu alanda deneyimli bir diş hekimini tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kaliteli materyallerin kullanılmasının bondingin kullanım ömrünü uzatabileceğini de belirtmek gerekiyor. Dişe renk veren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinin ardından dişlerin fırçalanmasında da fayda olacaktır.

KOMPOZİT LAMİNE (BONDİNG) TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI

  • Dişlere şekil verilirken kesme ya da aşındırma yapılmaz. (çok gerekli olursa nadiren.)
  • Dişler arasında aralıklar olduğunda yan dişlerin kesilmesine gerek kalmadan kısa sürede bu aralıklar kapatılabilir.
  • Kişinin konuşması ya da gülmesi sırasında dişlerin görünmeyecek kadar kısa olması durumunda diş boyu bu yöntemle uzatılabilir.
  • Lamine porselen ya da full estetik porselen gibi yöntemlere nazaran çok daha düşük maliyetli bir işlemdir.
  • Dişleri için lamine porselen (yaprak porselen) yapılmasını planlayan hastalara öncesinde bu işlem yapılabilir ve nasıl bir görüntü ortaya çıkacağı gösterilebilir.
  • Çoğu zaman anestezi uygulamasına gerek duyulmaz.
  • Dişle ilgili bazı estetik problemler karşısında son derece hızlı bir çözüm sunar.