İmplant nedir?

İmplant eksik dişleri tedavi etmek için çene kemiğinin içerisine cerrahi olarak yerleştirilen yapay diş kökleridir. Biyolojik olarak insan vücudu tarafından kabul edilen titanyum alaşımlarından üretilirler.  Titanyum, doku uyumu kusursuz olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle malzeme olarak kullanılan bir metaldir. 

İmplant diş tedavisinin diğer tedavilere göre avantajı komşu dişlerin kesilmesi gerekmeden uygulanmasıdır.  İmplant üzerine uygulanan diş ise estetik ve fonksiyonel olarak doğal dişi taklit eder.

İmplant üzerine uygulanan diş ise estetik ve fonksiyonel olarak doğal dişi taklit eder.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant diş tedavisi 18 yaşına girmiş, genel sağlık durumu iyi olan çene ve yüz gelişimini tamamlamış tüm kişilere uygulanabilir. İyi ağız bakımı yapan kişilerde İmplant tedavisi yüksek başarı oranına sahiptir.

İmplant yapılabilmesi için gerekli kriterler nelerdir?

Çene kemiğinin yeterli kalınlıkta ve yükseklikte olduğu durumlarda implant hemen yapılabilir. Çene kemiğinin yeterli olmadığı durumlarda ise bu bölgeye çeşitli işlemler uygulanarak kemik implanta uygun hale getirilir. Hastaların operasyon sonrası ağız hijyenine dikkat etmeleri gerekmektedir.

İmplant tedavi süreci nasıldır?

  • İmplant tedavisi öncesinde detaylı muayene yapılır ve röntgen çekilir.
  • Hastaya en uygun tedavi planlanması yapılır.
  • Dental implatların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır.
  • Tek aşamalı işlemde İmplant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır.
  • İki aşamalı işlemde ise dental İmplant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır.
  • Protez başlıklar daha sonra takılır.
  • Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve 3 ay iyileşme süreci beklenir.
  • 3 ay sonunda implant üzerine asıl dişler yapılır.

İmplant yerleştirilirken ağrı duyar mıyım?

İmplant yerleştirme işlemi lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için ağrı hissedilmesi söz konusu değildir. Operasyon öncesi rutin olarak lokal anestezi tercih edilmesine rağmen hastanın tercihi ve hekimin uygun görmesi durumlarında genel anestezi de kullanılmaktadır. İşlemin gerçekleştirildiği ilk gün çok az bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı hekimin uygun gördüğü bir ağrı kesici ile rahatlıkla geçmektedir.

İmplant Diş Tedavisi Sonrası Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

  • Ameliyattan sonraki 2 saat içinde yemek yenilmemeli. İlk 24 saat sıcak içeceklerden kaçınılmalı ve sadece yumuşak, soğuk yiyecekler (soğuk yulaf lapası, dondurma) yenilmeli. İlk hafta sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
  • Pıhtılaşma ve hemostaz başlatmak ve kanamayı durdurmak için operasyondan sonrasında hafifçe bastırarak yumuşak steril bir tampon kullanılması önerilir.
  • İlk 24 saat içinde tükürüğünüzde kan görebilirsiniz bu durum normaldir. Hatta sabah kalktığınızda yastıkta kan lekeleri görebilirsiniz. İlk 24 saat boyunca yara bölgesinde iyileşme sürecini başlatmak için tükürülmemeli veya ağız çalkalanmamalı.
  • 36 saat sonra 2 hafta boyunca günde iki kez gargara veya salin (bir bardak ılık suda ¼ çay kaşığı tuz) ile gargara yapılması önerilir. Ağzınızı 60 saniye çalkalayın, tükürün ve ardından 30 dakika boyunca hiçbir şey yiyip içmeyin.
  • İlk 1 gün boyunca sigara içilmemeli, alkol tüketilmemeli. Ameliyat bölgesi tam anlamıyla iyileşene kadar sigara içilmemesi uygundur.
  • Diş hekimi tarafından antibiyotik veya ağrı kesici verildiyse, diş doktorunun önerdiği şekilde kullanılmalı.
  • Herhangi bir sorun meydana gelirse veya herhangi bir probleminiz olursa diş hekiminize danışmalısınız. 

İmplant Tedavisi Sonrasında Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Tedavi sonrasında doğal dişlerinizi fırçaladığınız gibi aynı biçimde implant üzeri dişlerinizi de fırçalayabilirsiniz. Bu şekilde ağızda bakteri oluşumunu engelleyerek diş implantlarınızın kullanım ömrünü uzatmış olursunuz.